Välkommen till Västra Eklanda!

En helt ny stadsdel i Mölndal som kommer att förändra vårt sätt att bo, leva och verka.

Nu släpper vi in naturen i staden

Just nu växer en helt ny stadsdel fram i Mölndal som ska förändra vårt sätt att bo, verka och leva. Utgångspunkten är att skapa en plats där boende mår bra och där naturen är ständigt närvarande. Forskning säger att vårt välbefinnande ökar ju mer tid vi tillbringar utomhus i skog och mark. Det kan låta enkelt att klämma in lite mer grönska mellan husen, men det är det inte. Utmaningen är att ge naturen mer plats när vi behöver bo allt tätare, på grund av att fler vill leva i staden. Vi behöver naturen mer än någonsin och ser det som en självklarhet att skapa rätt förutsättningar för det.

För att vägleda projektet i rätt riktning samarbetar vi med en panel av experter och rådgivare som fungerar som kunskapsmässigt bränsle, bollplank och vägledare inom sina respektive områden. Utöver det har vi tagit till oss alla goda idéer som kommit in till oss från vår tidigare kampanj.

Om Västra Eklanda
Det vi kan säga just nu är att vi planerar för över 1500 bostäder, kontor, handel, skola och förskola. Området ligger i Västra Mölndal i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen. Linnéstaden når du med en cykeltur på 15 minuter, runt hörnet finns service, shopping och flera kommunikationsmöjligheter.

Inom en snar framtid kommer vi att presentera första etappen i Västra Eklanda. Håll utkik!

Träffa vår expertpanel

Det är bättre att veta än att gissa. Därför har vi samlat en panel av kloka människor med expertis inom sina respektive områden. Deras roll är att knuffa projektet i rätt riktning, öka vår kunskap och hjälpa oss göra rätt prioriteringar och undvika fel beslut. Lite som erfarna vägvisare, alltså.

Fredric Askerup

Motion & avkoppling i naturen

Frilansjournalist och grundare av en av världens största fristående löparorganisationer, Lonesome Runners.

Beskriv ditt eget förhållande till naturen?
Från barndomens lekplats till vuxenlivets energidepå. Jag springer i Änggårdsbergen, detta fantastiska naturreservat mitt i en storstad som faktiskt är helt unikt i världen och en anledning att bo just här. Stad och skog har samma puls, fast med olika takt på slagen.

Vilken hjärtefråga vill du gärna dela med dig av?
Folkbildning inom folkhälsa för att fler ska kunna träna på sina egna villkor. För att må bra – och må ännu bättre, bli starkare och mer uthålliga. Med variation, teknik och humor i träningen kan man få vilken träningsskeptiker som helst att nå framsteg.

Eva Sahlin

Grön rehabilitering mot stress & depression

Filosofie doktor vid Institutet för stressmedicin på Västra Götalandsregionen.

Beskriv ditt eget förhållande till naturen?
Som barn hade jag min lekplats i skogen och det har säkert färgat mitt naturintresse. Jag bor i en jordbruksbygd och har vilda djur och växande grödor utanför knuten. Att vara i naturen ger mig motion, återhämtning och härliga sinnesupplevelser.

Vilken hjärtefråga vill du gärna dela med dig av?
Jag vill förmedla kunskap som jag har genom forskningen om hur naturen kan ge oss positiva hälsoeffekter, återhämtning från stress och ökat välbefinnande. Naturen kan stödja vid rehabilitering och även vara förebyggande och ge avkoppling i vardagen.

Bella Linde

Odling & idéer för en hållbar livsstil

Journalist, föreläsare och författare med förkärlek för odling. Syns ofta i stora svenska medier.

Beskriv ditt eget förhållande till naturen?
Det är i naturen jag kan andas, tänka och följa årstidernas växlingar. Jag har en favoritbjörk som jag klappar ibland. Barken liksom fortplantar sig i kroppen. En odlingslott är också livsnödvändig, jag måste peta i myllan och känna doften av jord för att må bra.

Vilken hjärtefråga vill du gärna dela med dig av?
Jag vill inspirera andra att börja odla. Dels får man närproducerade ekologiska grönsaker och dels är det hälsosamt och avstressande. Dessutom bidrar blommor och grönsaksväxter till att pollinerarna får mat, vilket i förlängningen faktiskt räddar världen.

Agneta Lindegård Andersson

Fysisk aktivitet som medicin

Docent i folkhälsovetenskap och utvecklingsledare på Västra Götalandsregionen.

Beskriv ditt eget förhållande till naturen?
Är i grund och botten en äkta ”skogsmulle” och tillbringar så mycket tid som möjligt i min båt och min trädgård på sommaren. På vintern blir det mest promenader och när tillfälle bjuds tar jag gärna en skidtur. Hämtar kraft och energi ur stillheten.

Vilken hjärtefråga vill du gärna dela med dig av?
Hur vi kan inspirera och skapa förutsättningar för människor i alla åldrar att på ett enkelt sätt ta sig ut i naturen, och där kombinera vardaglig fysisk aktivitet med den själsliga njutningen av att vara utomhus och uppleva livet i det ”lilla” formatet.

Stefan Edman

mångfald för individ & planet

Biolog och författare samt miljörådgivare åt regering, politiskt sakkunnig i miljödepartementet och utredare om hållbar konsumtion.

Beskriv ditt eget förhållande till naturen?
Jag är född i Marstrand och växte upp i Ljungskile, ”mellan hav och fjäll”. Naturen får mig att förundras och känna livslust. Att smyga på orrspel en tidig aprilmorgon! Och ligga raklång i ängens gräs, utan mobil och agenda – omgiven av humlesurr, dofter och fjärilsfladder.

Vilken hjärtefråga vill du gärna dela med dig av?
Klimatfrågan i hela sin spännande bredd, från värderingar och vardagslunk till teknik, ekonomi och politik. Det ser illa ut för jordens framtid, men jag är och förblir en trotsig optimist, på saklig grund tycker jag själv.


Expertpanelens bästa tips från naturen

Det finns massvis med exempel på naturens välgörande effekter på människan. Här listar expertpanelen fem favorittips på hur du kan nyttja dessa krafter.

Krama ett träd

Inte för trädets, utan för din skull. Forskning visar att krama ett träd har nämligen en positiv inverkan på ditt blodtryck, puls och stresshormoner. Ja, det kanske inte är så fel att bli kallad trädkramare ändå?

Lukta dig lugn

Luktsinnet är det sinne som influerar vårt minne och våra känslor mest. T.ex. har undersökningar visat att doften av lavendel hjälper dig att slappna av och förbättra din sömn och dygnsrytm. Att doften dessutom minskar stress och sänker blodtryck är inte heller så dumt.

Öppna ögonen

Har du inte tid att ge dig ut i naturen? Bara genom att titta på en bild av natur påverkas vårt psykiska välmående positivt. Ta dig några minuter och ta in denna natursköna bild från Änggårdsbergen. Vem vet, du kanske mår lite bättre?


Se naturbilden

Lyssna på det här

Att buller och stadsljud är en stor orsak till stress är ingen nyhet. Naturljud däremot, som fågelkvitter, regn och vindsus har en motsatt effekt. Det är lugnande och minskar stress. Lever du i staden och saknar dessa naturljud kan vi rekommendera spellistor på diverse streamingtjänster. Här kan du höra ett smakprov.


Lyssna på fågelsång:

Bara vara i naturen

Bara genom att vistas i naturen en kort stund så mår du bättre! Puls och blodtryck går ner och studier visar att besök i naturen förbättrar vår förmåga att tänka klart och ta oss an kreativa uppgifter. Så ta en förberedande skogspromenad inför nästa arbetsvecka eller vila och återhämta dig från vardagsstressen.

Kontakta oss

Det är inte helt otroligt att det dyker upp en och annan fråga längs med vägen. Tveka inte att kontakta oss om du har några funderingar!