Din guide i bostadsdjungeln

Här hittar du det mesta som är värt att veta gällande köp av bostadsrätt. Om du är nyfiken vad som gäller kring att köpa nyproducerat hittar du det mesta här.

Din guide i bostadsdjungeln

Här hittar du det mesta som är värt att veta gällande köp av bostadsrätt. Om du är nyfiken vad som gäller kring att köpa nyproducerat hittar du det mesta här.

1. Anmäl intresse

När du hittat ett område och lägenhet du är intresserad av behöver du göra en intresseanmälan. Det innebär att du inte riskerar missa viktig information om detaljplaner, visningar, säljstartdatum, planlösningar, inredningsval samt såklart erbjudande om att få köpa. Intresseanmälan är inte bindande och du kan när som helst avanmäla dig = tacka nej till mer information om projektet.

2. Visning

På våra visningar har du möjlighet att studera modeller och 3D-visualiseringar, träffa våra mäklare för att prata planlösningar, inredningsval och prisbilder. Visningarna är ett ypperligt tillfälle att få svar på frågor och funderingar som brukar dyka upp längs med vägen. Är du intresseanmäld får du automatiskt en inbjudan på mailen. Annars finns visningarnas tider och platser angivna på nyproduktions respektive projekthemsidor. Som köpare kommer du senare – cirka ett år före tillträdet – bjudas in till stomvisning. Då får du chansen att komma in och titta i din nya bostad. Även om ytskikten inte är färdiga får du en bra bild av lägenheten, ytorna, huset och området.

3. Reservera lägenhet

Men först behöver du såklart bestämma, boka och tilldelas den bostad du vill köpa. Att du tilldelats bostaden vet du först när mäklaren kontaktar dig för att skriva ett bokningsavtal. I samband med det betalar du också en bokningsavgift på 20 000 kr – vilket försäkrar dig om att lägenheten är reserverad för din räkning. Tänk på att du behöver ett giltigt lånelöfte eller bekräftelse om finansiering från din bank i samband med tecknandet av bokningsavtalet. Skriver vi förhandsavtal direkt betalar du 100 000 kr.

4. Förhandsavtal

I samband med byggnationsstart är det dags att skriva förhandsavtal. Då betalar du 100 000 kr som inkluderar de 20 000 kr du betalade när du reserverade bostaden, om inte annat anges i projektet.

5. Inredningsval

Du har med all säkerhet redan funderat och har bilden ganska klar över hur du vill inreda din lägenhet. För att du ska kunna sätta din egen prägel på din nya bostad har vi tagit fram tre inredningskoncept som vi kallar för Klassisk, Trend och Elegans. I varje projekt anpassar vi utbudet ännu mer. Läs mer om koncepten på den projekthemsida och för det projekt som du är intresserad av. Du har alla möjligheter att göra dina inredningsval fram till cirka 10 månader innan tillträdet. Vi finns hela tiden här för dig så tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller vill bolla inredningsidéer. I samband med att du gör din inredningsval betalar du också en handpenning på 10% på dina inredningsval.

6. Upplåtelseavtal

Upplåtelseavtal tecknas cirka två månader innan tillträdet. Om du kommit in senare i processen och inte tecknat förhandsavtal betalar du nu 100 000 kr.

7. Slutbetalning

Innan du får tillträde till din nya bostad är det dags att betala in den återstående delen av köpeskillingen – den så kallade slutlikviden.

8. Flytta in

Äntligen börjar det bli dags att flytta in i din splitternya bostad som ingen annan tidigare bott i. Senast sex månader innan tillträdesdagen ger vi besked om inflyttningsmånad så att du i god tid kan börja säga upp elabonnemang, förbereda försäkringar, göra adressändring, titta på nätleverantörer mm. Inflyttningsdatum = nyckelutlämningsdag bestäms senast tre månader före ditt tillträde. Cirka två veckor före tillträdet har du möjlighet att vara med på din bostads slutbesiktning. Sedan är det bara att börja räkna ner, packa det sista och beställa flyttpizzorna.