Hej och välkommen till morgondagens Rissne!

Vi är med och stadsutvecklar Rissne. Det här är våra inledande tankar om hur vi vill ta hand om Sundbyberg. Men vi behöver din hjälp och dina idéer för att det ska bli bra på riktigt.

Häng med oss på vår resa

Rissne ska bli ett attraktivt område för såväl boende och besökare som för de som arbetar här. För att lyckas med det behöver vi bygga in en trygghet, gemenskap och arkitektur som är något utöver det vanliga.

Framförallt behöver vi din hjälp. Du kanske bor i området och har idéer på hur vi kan göra livet bättre för dig. Till exempel om du vill att ett café eller bageri flyttar in i någon av bottenvåningarnas lokaler.

Du kanske är intresserad av att flytta hit och vill vara med och forma såväl din lägenhet som ditt framtida bostadskvarter. Du kanske är från Sundbybergs stad eller annan kommun runt om i landet och är nyfiken på vår process i Rissne. Eller journalist som vill följa ett av regionens häftigaste bostadsprojekt på nära håll.

Oavsett vilket intresse du har är du varmt välkommen att utveckla Rissne tillsammans med oss.

Tre fantastiska fördelar att utgå ifrån

För att skapa en socialt hållbar stadsdel som gör livet gott att leva är helhetslösningen helt avgörande. Den formar vi genom att förena tre fantastiska fördelar.

Människorna

Vi på Balder drivs av att se människor må bra och trivas med såväl sig själva som med sin omgivning. Därför lade vi också ett extra stort fokus på det när vi drog upp riktlinjerna för morgondagens Rissne. Det handlar bland annat om att skapa ytor, utrymmen och funktioner som inspirerar till aktiviteter, möten och egentid.

Arkitekturen

3XN i Köpenhamn är ett världsledande arkitektföretag. Det märker man på hur okonventionellt de tagit sig an uppdraget. Byggnaderna lämnar med sin organiska form plats för större träd och en känsla av att man bor i en sagopark. Alla lägenheterna blir hörnlägenheter med utsikt i minst två riktningar.

Kommunikationerna

Utöver närheten till bussen, nya tvärbanan samt E18 och E4 bygger vi ett av husen på Rissnes tunnelbanestopp.
Vill du veta mer om områdets smidiga kollektivtrafik?
Läs mer här.

3XN är övertygade om att arkitekturen påverkar människors beteende. Därför skapar vi byggnader utifrån människorna och området de byggs i.

— Kim Herforth Nielsen, grundare och kreativ chef för 3XN

TANKAR FRÅN ARKITEKTERNA

Hållbar arkitektur

3XN är övertygade om att arkitektur påverkar människors beteenden. Under många års arbete har de utvecklat sociala strategier som de nu ritar in i Rissne. Det innebär i praktiken en rad åtgärder som fungerar som en katalysator för den fysiska miljön.

Tittar man på
hela området kommer infrastrukturen skruvas om så att det är människorna som styr och inte trafiken. Nya Rissne centrum kommer bli ett område som erbjuder många olika typer av stadsrum. Parken med aktiviteter som samlar de boende i området. Kollektivtrafikzonen som förbinder buss, t-bana och tvärbana. Familjezonen mellan bostadshusen som erbjuder grillplatser och trädgårdar. Bottenvåningarna som delvis innehåller publika och kommersiella funktioner för liv och rörelse.

– De nya byggnaderna lämnar med sin organiska form plats för större träd och lummiga ytor. Något som gör att de boende kommer uppleva det som att de bor i en park. Fasadernas naturliga material smälter både in i miljön och skapar kontrast till den befintliga stadsbilden, säger Marie Hesseldahl Larsen som är arkitekt på 3XN i Köpenhamn. Arkitektbyråns innovationsenhet GXN är specialister på arkitekturdriven forskning. De fokuserar framförallt på beteendemässig design, samt material- och kretsloppsdesign. Deras roll i projektet har bland annat varit de sociala rummen. Att skapa utomhusmiljöer som aktiverar, stimulerar och inspirerar till interaktion mellan människor.

– Vi kommer till exempel att använda oss av växter och regnvatten för att bygga upp den sociala hållbarheten. Det finns en strategisk tanke bakom varenda planta och droppe i parken, säger Lasse Lind som är arkitekt på GXN.

Fakta om Rissne

 • Antal bostäder:
  ca 350
 • Handel och samhällsservice:
  ca 7000 m²
 • Preliminär byggstart:
  2024
 • Preliminär inflyttning:
  2025 – 2028

När morgondagens Rissne är klart kommer det att bestå av ca 350 nya bostäder och 7000 kvm handel/kontor och samhällsservice. Preliminär byggstart 2021.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss om du har några frågor, tips eller idéer som du vill ventilera om RIssne.

Frågor angående utvecklingen av Rissne
David Johansson, Regionansvarig Fastighetsutveckling
08 – 50 88 37 14

Frågor om förvaltning
Johanna Rydén, Bitr. Förvaltare
08 – 50 88 37 23
johanna.ryden@balder.se

Säljansvarig
Marie Engblom
08-508 838 43
marie.engblom@balder.se